Tel.: +420608902070  Email : info@coffeetrade.cz  

Robusta - Canephora

01.10.2022

Robusta - Canephora

Coffee Canephora ( Robusta )

 

Druhým nejčastěji pěstovaným kávovníkem je Coffee Canephora ( robusta ) . Kávovník Coffee Canephora Pierre ex Proechner a tzv. Kávovník mohutný se svou varietou kávovník konžského typu.

 

 Dle dostupných informací vyplývá, že se na světové produkci Robusty podílí asi 30 až 35 %. Tento podíl se však neustále zvyšuje, protože pěstováním Robusty se dosahují lepší výnosy než třeba u zmiňované Arabicy a to i z toho důvodu že kávovníky Arabicy jsou náchylné k různým onemocněním, než kávovníky Robusty, jejiž kultivary jsou odolnější i vůči nepřiznivým klimatickým podmínkám.

 

Afričané v Ugandě údajně pěstovali Robustu ještě před příchodem Evropanů. Převařené a usušené plody Robusty pro jejich povzbuzujicí vlastnosti ještě žvýkali. Robusta je velmi oblíbená ve Francií a nepohrdnou ji ani Italové. Vzhledem k tomu, že Robusta ma vyšší obsah kofeinu je zcela ideální a situována jako "dopolední káva", kdy dokáže nastartovat lidský organismus a právem se nazývá jako životabudič.

 Druhy kávovníků Robusty se pěstují asi ve 20 zemích světa hlavně v Západní a Střední Africe, dále v celé Jihovýchodní Asii. V menším rozsahu také v Brazilií kde jsou známe pod označením Conillon. Nejvěhlasnější robusta pochází z Indie, kterou dále zpracovávají a zakomponovávají do svých směsí přední značky kávy jako  Caffe Vergnano  , Illy, Lavazza a další.

Vyzkoušejte i vy espresso směs ( "miscela" ) s vysokým podílem Robusty - Perlanera caffe moka

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

NWZjO