První úspěšná extrakce kávovníku a kofeinu se podařila Německému chemikovi Rungemu v roce 1820, který na této izolaci pracoval na podnět svého přítele básníka Goetheho. Ten Rungeho nabádal, aby složení kávy analyzoval a aby tak zjistil příčinu poetovi nespavosti. Tím historie bezkofeinové kávy začala.
Další výzkumník Ludwig Roselious se rozhodl kávovníkové zrna zpracovat a upravit tak, že na ně působil horkou vodní párou ještě před jejich uvedením do kontaktu s činidlem, které mělo kofein vyextrahovat. Účinkem vodní páry se jejich povrch zvětšil, kofein se z nich mohl snadněji a důkladněji vytěsnit. Tato Roseliosova metoda umožnila produkci bezkofeinové kávy a přičinila se o její komerční rozšíření. Vystavení kávovníkových zrn účinkům páry zůstalo dodnes nejdůležitější technologickým krokem k získání bezkofeinové kávy a oddělení kofeinu z kávy.
Spoustá z Nás si může položit otázku zda bezkofeinová káva se liší chuťovými vlastnostmi od klasické kávy ? Odpověd je jednoduchá, vzhledem k tomu, že kofein kromě mírně trpké chuti sám o sobě nemá žádné další chuťové vlastnosti – zůstavá chuť kávy zcela zachována. Vyzkoušejte i Vy bezkofeinovou kávu Caffe Vergnano.