Miscela – směs Arabicy a Robusty
Již jsme si představili základní druhy kávy a to Arabicu a Robustu a nyní se zaměříme na směsi těchto dvou odrůd.
Pražené kávovníkové zrna, které se ve velkoobchodní a maloobchodní sítí prodávají pod názvem "Miscela" jsou připravena smícháním několika druhů zrn z několika různých zemí. Tyto postupy míchání několika druhů káv vyžadují od pražírny velké zkušenosti a mistrovství. Pouze správnou kombinací optimálně zvolených druhů zrn se vytvoří směs s ucelenou, harmonickou chutí a vůni. V takovýchto směsích hraje prim právě Arabica, která tvoří vždy minimálně 60 % směsi. Arabica, která se vyznačuje svou jemnou kyselostí je vždy vhodně doplněna Robustou, která je charakterizována jako jemně nahořklá a dále se vyznačuje svou bytelnou Cremou (pěnou). Právě spojení těchto dvou odrůd dokáže vytvořit chuťově zvela vyváženou kávu a záleží jen na Vás jaký podíl Robusty zvolíte.