Horká čokoláda Univerciok a jeji příprava
Na přípravu budeme potřebovat :
- 1 ks horká čokoláda Univerciok, Orobica ( 30 g)
- 1,2 Dcl plnotučného mléka ( může být i polotučné )
- 1 ks nerezová džezva
- 1 ks vestavěná parní tryska ( součást kávovaru )
Obsah sáčku horké čokolády Univerciok, Orobicy vsypeme do džezvy a zalejeme mlékem. Následně zkontrolujeme kávovar zda je dostatečně nahřátý a z parní trysky upustíme páru. Teplota kávovaru by měla být stabilní a neměla by kolísat. Pokud teplota kolísá popř. spadla na nižší teplotu, počkáme ještě chvíli než dojde k opětovnému nahřátí.
Jednou rukou uchopíme džezvu a dáme ji pod výpust parní trysky a druhou rukou pustíme páru. Důležité je, aby byla parní tryska ponořena zhruba z 1/3 . Džezvou budeme provádět krouživé pohyby, aby došlo k napaření po celé ploše. Po celou dobu napařování je znám charakteristický zvuk, který trochu připomíná praskání, jakmile se zvuk začne měnit a čokoláda začne lehce bublat je ten správný čas parní trysku vypnout a horká čokoláda je hotova. V posledním kroku provedeme čištění parní trysky a to tím způsobem, že parní trysku omyjeme mokrým hadříkem a "profoukneme" parní trysku na prázdno, aby uvnitř nezůstaly usazeniny z přípravy.
Tip na závěr : Poslední rada na závěr je položit džezvu na pevnou plochu a poté zakroužit džezvou tím způsobem, aby se horká čokoláda "opřela" o stěny džezvy a tím získala její lesk. Následně můžeme servírovat.
Ps. Horkou čokoládu Univerciok, Orobica lze připřavit i v domácích podmínkách. V hrnečku rozehřejeme 1,2dcl mléka do kterého následně vsypeme obsah sáčku. Na mírném plameni stále mícháme dokud horká čokoláda nezhoustne. Následně můžeme servírovat.